Vinbärsgele

2kommentarer

Då har jag gjort min årliga sats med vinbärsgele och den här gången lyckades jag för jag hade i lite omogna vinbär då dem har mer pektin i sig. Här kommer receptet för de nyfikna.

2 liter vinbär
3 dl vatten
9 dl socker per liter avrunnen saft.

Gör så här:

1. Rensa och skölj vinbären. Koka dem med vattnet i cirka 15 min. Pressa bären mot kanten och rör om då och då.
2. Låt saften självrinna 30 min i en silduk.och mät sen saften
3. Häll saften i en gryta. Koka saften i 3-5 min. på svag värme
4. Häll i sockret, lite i taget och rör om. Koka försiktigt i 10-15 min.
5 Gör geleprovet genom att slå lite varm gelemassa på en kall tallrik. Dra ett streck genom massan. Rinner den inte ihop utan stannar med geleaktiga kanter så är gelen färdig.
6. Ta av grytan från värmen och låt massan stå några minuter
7. Häll upp i små varma burkar. Paraffinera och bind över först när gelen är kall.

OBS. Har man inte fått gele efter 20 minuters kokning så är det ingen ide att fortsätta. Använd massan till saft istället genom att späda den med extra vatten.


2 kommentarer

mamma mu

24 Jul 2011 08:34

Tack för receptet, nu slapp jag ju googla om de ;)

isabel

24 Jul 2011 08:47

tack för receptet. såg gott ut!

några planer för idag ? :)

Kommentera

Publiceras ej