Recept på vaniljgifflar125 g kallt smör
1 ägg
1 msk vaniljsocker
1 msk socker
2 dl mjölk
50 g jäst
8 dl vetemjöl
Vaniljkräm i påse (gör krämen enligt instruktionen på förpackningen).
Smält smör och strösocker till granering.
Sätt på ugen på 225 grader.
Blanda SMÄLT smör, ägg, vaniljsocker och socker i en skål. Rör om till en jämn smet.
Tillsätt mjölk och jäst, blanda väl. Arbeta in mjölet i smeten till en smidig deg.
Låt degen jäsa under en bakduk i ca. 20 minuter.
Dela degen i två delar, kavla ut till två cirklar.
Ta en vass kniv och dela upp cirkeln i 8-12 delar.
Klicka i en vaniljklick i varje trekant, rulla till en giffel.
Låt gifflarna jäsa under bakduk i cirka 20 minuter.
Grädda i mitten av ugen i cirka 8 minuter.
Låt gifflarna svalna, pensla på med smält smör och doppa giffel i strösocker

